Op inititatief van de Stad Brugge hebben 50 Brugse testpersonen 212 euro per jaar op voedselrestjes bespaart: “En nu willen we 500 inwonersvertuigen", wat ook lukte (HLN).
Het Brugse project ‘food winners’, waarbij de stad inwoners wil helpen om hun koelkast beter te beheren, slimmer te shoppen en te koken, komt na één jaar met straffe resultaten aanzetten. 50 testpersonen hebben samen hun voedseloverschotten met 65 procent kunnen terugdringen: een besparing dus van 212 euro per jaar. En deze jongen deed daar enthousist aan mee.
In de community werden gretig tips en ervaringen uitgewisseld>. Dit zijn de
voedselbesparingstips die ik deelde.
Te veel scherpe pepertjes over in de tuin? Ik maak er Olio Santo van (pikante Italiaanse olie). Makkelijk zat. Superlekker voor pittigheid op pizza en pasta’s.
Ultieme tip om groene tomaten einde seizoen toch te redden. Verwerk ze tot een chutney.
Voor wie in de tuin Oost-Indische Kers heeft staan, huiverend wachtend op een zielige winter van verkommering. Maak er pesto van!
Iedereen weet dat watertekort een probleem vormt in de toekomst. Zuinig zijn is de boodschap. Wel, ik gebruik voor het wassen van groenten een kleine kom, idem voor de slazwierder. Nadien behoud ik het water voor ... mijn kamerplanten!
Het blijkt een probleem als je lekker zelf aan het moestuinieren slaat, maar de vruchten ervan allemaal tegelijk rijp en plukklaar zijn. Dan is er overschot. Too bad. Wat doen? Welnu, voor wie dit nog niet zou kennen: hoplr is een buurtnetwerk met ook enkele wijken in Brugge. Het gaat over meer dan voedsel alleen: info delen over de buurt, kwesties aankaarten tot en met de klassieke verloren katjes... Maar het wordt ook veel gebruikt voor pakweg "een leuk tafeltje moet weg, wie wil mag het komen halen", maar even goed "ik heb massa's bio courgetten, gratis af te halen". Het gaat dus over meer dan specifiek voedselverspilling maar over verbondenheid, sociale cohesie enz... Meer info: www.hoplr.com, ook downloadbaar voor mobieltjes.
Over HelloFresh. Per definitie zitten in zo’n pakket altijd wel ingrediënten die men niet lust of niet (mag) gebruiken. In zo’n geval, pleit ik voor goede relaties met buren of dichte buren waar je zonder scrupules aan durft vragen: kan je dit gebruiken? Zo ja, schitterend toch. Zo niet, next time better!
Comments