top of page

Voedselbesparingstips bij gerechten.

Kan je van een overschot restjesschotel een quasi nieuwe restjesschotel maken? Natuurlijk.


1) ik had kippenworstjes over, aardperen en wat knolselder. Ik maakte een Parmentier met de restgroenten i.p.v. aardappelen. Lekker! Er was een kleine helft over. Toen kwamen er feestdagen met ander lekkers.

2) Een lekkere rest parmentier bleek nog goed maar ietwat weinig. Ik schraapte de witte bovenlaag eraf en verwerkte die met een 1/3 bloemkool tot een bloemkoolcrème. Wat laatste warmoesstengels uit de tuin werden uit hun winterlijden verlost, en gewokt met restjes geraspte wortel en Chinese kool. Dit werd gemengd met de kippenworstsubstantie, wat extra tomaat en samengesteld tot een nieuw verrassend gerecht: een andere Parmentier met bloemkoollaag in de oven. En alles onder een laagje chia- en lijnzaad...

Dit is couqouck au vin/saké. Een Japans/Chinese variatie op kok-o-vin . Het leert me dat mits de juiste kruiding (en ja, er bestaan ‘ready-made’ zakjes kruiden, ideaal, belangrijker is dat au fond i.p.v. hier shii-takes, wortel en zilveruitjes) je zowat elk restje groenten kan inpassen in een Oosters gerecht. Het blijft zoet/zout, maar opgroeiende jongeren zijn er wild van. Een paspoort naar de Oriënt en tegelijk ‘groentjes anders’. Weliswaar lang laten opstaan, open deksel. Ietwat ‘alcohol’ zal mss nog overblijven, dus niet voor echte kleintjes, maar toch... worth the try...

Brood blijkt bij ons de grote, quasi enige weggooi op te leveren. Al maken we brood zelfs meestal zelf. Maar je kan ook niet eindeloos broodpap en zo maken. Bon. Geen idee of deze simpele tip al passeerde, maar ik mix heel wat broodkruim tot paneermeel. Zo hoef ik nooit "chapelure" te kopen. En er gaat ook altijd een flinke portie ervan in gehaktbereidingen zoals balletjes, vleesbrood enz...

Iemand merkte op: ik vind croutons bakken nog niet zo simpel: ofwel veel te vettig, of zwart... Hoe doen jullie dat, pan, oven, friteuse?

Wim: Pan, olijfolie, niet te veel. Op hoog vuur a.h.w. “wokken”, na 1 minuut constant omdraaien. Van zodra je ergens een beetje zwart ziet, kort daarna de handel op keukenpapier kletsen en opentrekken, 4 punten bij elkaar en wat schudden.


Oud brood? TIP 2: doe eens iets anders. Koop vogelbrood (Delhaize Sint-Andries b.v.). Dit bestaat enkel uit pitten, zaden en dergelijke meer. Het past i.k.v. een paleodieet (hoe de holbewoners aten) maar bevat geen koolhydraten, vult direct, is berengezond, en .... het bewaart weken! En indien toch over, verpulver de rest in een slaatje. Ik maak het nu zelf: poepsimpel > zakje ingrediënten van Bio-Planet, vermeng met eiwit + in oven. Klaar.

Overschot van brood blijkt bij velen voor te komen. TIP 1: Om niet altijd op broodpudding en zo terug te vallen en omdat 2 jaar in Italië wonen + een Italiaanse echtgenote niet in de kleren kruipen: deze schotel (op mijn wijze: met burrata). Panzanella is een gerecht uit Umbrië-Toscane waarin oud brood verwerkt wordt met slaresten en diverse groentetoverschotjes waarin je je oud brood vermengd. Oorspronkelijk een armeluizen gerecht. Maar maak het een tijd vooraf en laat de smaken zich goed vermengen, dan krijg je iets simpel maar succulent. Surf beslist es naar een recept op het web. Buon appetito!

Begin november maakte ik kruidenolie van verse, groene restjes potplantjes en tuinkruidenoverschot. Bevat peterselie, dragon, koriander, basilicum(s), bieslook, oregano en salie. Het lege kruikje als bewijs dat dit sindsdien de basis was alle vinaigrettes en slaolies in huis. Ideaal bewaarmiddel voor groene kruiden....


Als ik het redden van restjes zoals ik het regelmatig doe, samenvat, kom ik tot 5 basistechnieken die heel veel toepasbaar zijn daarvoor. Ik heb ze een naam gegeven. 1) versoepen, 2) veromeletten, 3) versaladen, 4) verstoofpotten, en 5) verwokken.


Qua nuttig gebruik van restgroentjes in huis > Deze tip: Een Antilliaans/ Caraïbische gerecht. Dit laat allerlei groentjes (soms ook fruit) in de oven met arachideolie en cajunkruiden (zoet met pikante toetsen) klaarmaken met een vleugel- of vlinderkip, zo genaamd omdat je de ruggengraat wegsnijdt (wel er nog een bouillontje van trekken tiens) en zo opentrekt. Met kruidenolie en cajunkruiden heeft die opengetrokken kip zijn smaken af in amper 50 min. op 180° bovenop die groentenmix. Succulent! O, en een salsa’tje erbij (limoenschil gebruiken).

Ik wou deze “loopbeest”burgers (heeft u ‘em? > rendierburgers :-)) wat opleuken. Ik had knolselder, pompoen, wortel, rode biet en rapen. Wat doen? Met een parisiennelepel haalde ik bolletjes uit deze knollen en groenten, die ik dan kookte beginnend met wat de langste kooktijd nodig heeft. Met de rest maakte ik dan een “omnipuree”. Mits juiste kruiding lekker hoor.


Een kwart pompoen over en rimpelende appels. Een handvol spruitjes en een stukje spitskool. Ik dacht aan een alternatieve "Hete Bliksem", maar heb te weinig gehakt. Oplossing: 2 frankfurters en wat tofu fijngesneden aan toegevoegd en gemalen, spruitjes en spitskool fijn en dit gezamenlijk als onderste laag. Daarbovenop een laag appel(moes) en bovenop pompoenpuree. Verslavend!

Wim’s WILD weekend: Zaterdag: rendierballetjes met veenbessen, courgette en zalfje van peterseliewortel. In de zelfgecreëerde wildsaus verwerkte ik restjes wortel, selder. En dan flamberen met whiskey. O, het peterseliewortelzalfje bevat ook fijne snippers ervan in olie gefrituurd. En op het bord ligt ook nog een restje papas arugadas con mojo verde (Canarisch), zelfgemaakt (o.b.v. o.m. look, jalapeno's, groene kruiden en komijn). Wel pittig.

Zondag: everzwijnstoofpotje. Even opsommen wat je hier ook allemaal in kwijt kan (niet alles tegelijk natuurlijk): restjes bessenconfituur, peperkoek, boterham, rapen, knollen, wortel en pastinaak, selder, spek, allerlei champignons, dadels, vijgen, rozijnen, appel, abrikoos, pruim, (en andere zoete vruchten) en uiteraard (bruin) bier. Zelfs cuberdons kan

Over everzwijn > poor man's hint: Voor wie ook everzwijn wil eten, maar er niet aan raakt of het te duur vindt. Koop een stuk varkensvlees, leg het 24 uur in de koelkast in een marinade van rode wijn met volop laurier, peterseliestengels, tijm, gestampte jeneverbessen en zwarte peper, kruidnagel. Af en toe omdraaien. Laten uitlekken, droog deppen, bereiden zoals anders. Het zal een andere ‘wildere’ smaak, textuur en kleur hebben.

Laatste tip: slimme shoppinglijstjes

Een voorbeeld. Voor vandaag: spaghetti bolognese: nodig > gehakt, 1 wortel, selder, ui heb ik.

Morgen: Thaise Tom Kha Kai: kipfilet, kokosmelk, galanga, citroengras, limoen, straw mushrooms, rest is in huis

Maar dan zie je al shoppend b.v. kabeljauw = extra afslag en garnalen -50% voor directe consumptie. Reflex: ik maak dat nu, morgen dan de spaghetti en ik doe die Thai later wel eens. O.K. Je onthield allicht: kippenfilet niet meer kopen, maar als je er je andere daaraan vasthangend ingrediënten niet « verbindt “ op je lijst, dan had je misschien je citroengras, galanga, limoen al gekocht, en blijft dat in je mandje liggen, op weg naar het eenzame sterfhuis, koelkast geheten. Dus : met elkaar vasthangende doelgerichte koopconcepten aanduiden op je lijst!

27 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page