top of page

Onnozele bloopers revisited: "Wat een cruise director lijden kan".

Bijgewerkt op: 4 feb.

Vanuit Nice doen we een Franse charter. De cruise heet 'In de voetsporen van Sint-Paulus' en doet onder andere het Heilig Land, Damascus, Kos, Alanya, Corinthe, Malta en Civitavecchia (Rome) aan. Een religieuze cultuurcruise, met een devoot publiek dat zeker niet komt voor shows vol half blote meiden met pluimen in de kont. In de plaats daarvan komen… gebedsdiensten. De communicatie tussen de charterorganisatoren en het hoofdkwartier van de cruise rederij Chandris blijkt een ramp.

Het heikelste voorval doet zich voor als de charterer rechtstreeks met de chief purser voor een eucharistieviering in de main lounge pleit, waarover men me niks vertelt. Nochtans ben ik het die hierover gaat. Het gevolg: als de priester de hostie omhoog steekt, gaan de brand- en andere alarmen af met de dringende oproep dat iedereen zijn reddingsvest moet halen en ogenblikkelijk aan dek bij zijn reddingsboot moet gaan staan. Midden in de mis. Mis dus. De lifeboat drill was eventjes overlooked, vergeten. Maar ik mag het uitleggen.

Ik herinner mij dat ik op een captain's welcome show het spektakel open met het nummer 'Roses'. Ik zing “Things are swell, things are great” terwijl vijf meiden met rode pluimen en glitterbikini’s en tiara's rond mij paraderen. Op dat ogenblik, terwijl ik zing en het spotlicht op mij gericht is, komt een kelner vlak voor me staan om de kapitein en z’n gasten op rij 1 te bedienen met cocktails. Hij volop in de spots, ik in zijn schaduw. Quasi het hele nummer lang. Ik maak afspraken met de barmanager dat dit niet meer mag gebeuren. Hij stelt voor: “We zullen ze sneller bedienen en op een andere manier.” Gevolg: dezelfde show, tweede editie, bevind ik mij in krek dezelfde situatie maar dan met twéé waiters voor mij.


Ooit wandelde er midden een goochelnummer een fireman, een mini-Filippino wiens taak het is het hele schip constant rond te gaan om alle ruimtes te controleren, met z’n helmpje en z’n bijl zomaar in het midden van de scène, doorheen de act en het orkest, recht naar de backstageknop. Je reinste Fawlty Towers.


Charters betekent geheid problemen. Ze hebben dan een groepsleider mee die privileges beweert te hebben bekomen waar wij aan boord soms niet vanaf weten.

Een Beierse groep bekwam dat ze voor een cruise vertrekkend van San Juan (Puerto Rico) een eigen Oberbayern orkest, compleet met lederhosen, mogen meebrengen. De hele cruise zullen ze hoempapa en eins, zwei, g'suffa spelen in een lounge waar ik normaal een uitstekende zwarte reggaegroep zet. Ze willen ook dat het orkest bij de afvaart aan dek musiceert. Maar dan heb ik, opstomend naar de Caraïben, een calypsoband voorzien, geheel in de lokale sfeer. Maar nee, we varen dus naar de tropische eilanden weg van San Juan aaaargh, op de klanken van Oberbayern muziek door mannen in Tiroler outfit. Tot ontzetting van alle Amerikanen en zelfs sommige Duitsers. Gelukkig kan ik zwaaien met een fax waarop dit bevestigd blijkt door een of andere oen in het hoofdbureau. Maar toch.


30 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page