top of page

Boek "Toeristenvallen en opstaan. Rugzakglobetrotter wordt luxecruisedirector" door Wim Van Besien.

Bijgewerkt op: 17 jul. 2023

Voorstelling boek

Bij uitgeverij Activating Tourism werd in 2005 het boek "Toeristenvallen en opstaan" - Rugzakglobetrotter wordt luxecruisedirector - door Wim Van Besien uitgegeven.

Bestellen: Uitverkocht. Enkele laatste exemplaren nog verkrijgbaar bij de auteur op het adres Geerwijnstraat 9, 8000 Brugge of via overschrijving op rekeningnummer KBC 470-0511151-82 met vermelding "toeristenvallen" en een duidelijk postadres.


Nu laatste exemplaren voor slechts 12,50€ + eventuele verzendkosten. Het ISBN-nummer is 9090196668. Het handige, mooi gebonden boek bevat 128 blz. in een heldere, aangename lay-out.


Enkele reacties: "het leest als een trein", "verplichte leeslectuur op vakantie, te lezen tijdens, niet voor de reis", "de herkenbaarheid van een en ander vertaalt zich gretig in humor en ironie". "Pageturner".


Inhoud

Hoe versiert een Griekse kapitein jonge toeristes en wat doet hij er mee? Hoe haalt de toeristische business maximaal rendement uit een toerist? Hoe moet je de beste plaatsen aan het zwembad en in de bus veroveren? Hoe wreed is de wraak van een afgewezen kandidaat-minnares-op-leeftijd-maar-met-poen? De antwoorden en nog een massa andere anekdoten en verhalen leest u in 'Toeristenvallen en opstaan'.

Het boek bevat de getuigenis van een toeristische pentito, maar het is evenzeer een mooi menselijk verhaal over de zoektocht naar eeuwige liefde in plaats van oppervlakkige seks. Het verhaal begint met de droom van een jongeman om lowbudget een wereldreis te maken. Na zes maanden strandt de reis in Centraal-Amerika door een tropische hersenvliesontsteking. Maar hij heeft de smaak te pakken en wordt animator in Spaanse en Griekse vakantieclubs. Het wordt een tijd van helle zon, lichte meisjes en zware pret. Het werk bevalt hem zo goed dat hij zich opwerkt en het tot zijn eigen verwondering schopt tot cruise director op enkele van de meest prestigieuze cruiseschepen ter wereld. Glamour en glitter worden zijn deel maar ook veel problemen en frustraties. Toch komt hij in zijn vak aan de hoogste top.


Door zijn huwelijk met een Italiaanse moet hij echter kiezen om daar allemaal afstand van te doen. Amoureuze romances maken plaats voor een solide huwelijk en de status van gelukkige huisvader. Een bewuste keuze. Maar ook het besef dat er geen plaats meer zal zijn voor avontuurlijke vakanties noch luxecruises …


Tijdens een ordinaire vakantie vele jaren later, bevindt hij zich aan de kant van de vakantieganger en voelt zich slachtoffer van het massatoerisme. In Tenerife herinnert hij zich de valkuilen en valstrikken die voor toeristen worden opgezet. Hij mijmert relativerend en met zelfspot over hoe hij zelf met veel vallen en opstaan die merkwaardige, wervelende toerismejaren doorspartelde aan de andere kant van het gordijn.

'Toeristenvallen en opstaan' zit vol memorabele momenten, beleefd in de meest uiteenlopende omstandigheden in een wereld van de grootste luxe, en beschreven met veel humor en ironie. Het boek is ook een handleiding voor toeristen die zich al een keertje teveel bedot en bedrogen voelden.


Lijst van de hoofdstukken

1. Met een rugzak vol goesting

Hoe word je cruise director op het meest luxueuze cruiseschip ter wereld? Heel eenvoudig: begin op je 24ste met een rugzakreis rond de wereld. Haastige lezers kunnen dit hoofdstuk overslaan want het bevat alleen maar onbenullige voorvallen zoals: hoe sla je een bende pistolero's af als je logeert in een bordeel?

2. Sex, drinks and rock 'n' lol

Mijn eerste stappen in de toeristische industrie als animator in Spaanse en Griekse vakantieclubs. Een nieuwe wereld gaat open. Ik leer drinken, meisjes versieren, toeristen animeren en het geld uit hun zakken doen rollen … De wereld is één grote fiesta.

3. In de cruise business

Dromend van glamour en glitter beland ik in de cruisewereld. Maar ik ondervind al snel: het is niet al goud dat blinkt. Je hebt cruiseschepen en cruiseschepen. Ik debuteer op het Sovjetcruiseschip Brezhnev, zeg maar de getunede Lada van de cruiseschepen.

4. Naar de top en weer terug

Het lukt! Als assistent cruise director maak ik mijn eerste cruise rondom de wereldbol. Daarna word ik een eerste keer cruise director. Zelfs twee dode passagiers en een orkaan in de Golf van Biskaje houden me niet tegen. Ik geraak op de top. En ondervind dat je er ook kan afvallen.


5. Een nummertje Grieks

I' m back in business: ik word cruise director bij een Griekse rederij. De organisatie is een puinhoop en de kapitein heeft een hobby: jonge vrouwelijke passagiers binnendoen, of desnoods aanranden als ze niet willen meewerken. Ellendige tijden. Maar ook een blijde gebeurtenis: ik leer een vrouw kennen die niets te maken heeft met het decadente cruisewereldje.

6. Cruise roes en sailor's blues

Net nu ik op de Vistafjord de absolute wereldtop van het cruisetoerisme heb gehaald, roept de liefde mij. Ik kies voor de liefde, maar het is met grote weemoed dat ik op een Hawaiiaans terrasje achter een grote exotische cocktail afscheid neem van het cruisen. A sailor swallowin' the blues.

7. Eindelijk weer thuis

De wereld rond reizen is een sensatie. De wereld drie keer rond reizen is ook nog aardig, zeker als je er goed voor betaald wordt. Maar de vierde keer heb je het toch stilaan 'bekeken'. Of om het met mijn naam te zeggen: 'bezien'. Dan ga je verlangen naar een huisje met een tuintje en een stamkroeg om de hoek. Home sweet home! Oost west, thuis best!


8. Epiloog: Er eindelijk tussenuit


Dit eerste hoofdstuk is een flash forward over mijn eerste stappen in het massatoerisme. Als slachtoffer wel te verstaan. Want toen had ik er al een carrière als dader op zitten. Lees in dit hoofdstuk hoe ik de tourist traps aan den lijve ondervind en beslis mijn eigen ervaringen te boek te stellen. Het getuigenis van een toeristische pen-tito als het ware …

9. L'amour toujours

Beste lezer, nu je mijn verhaal hebt gelezen, weet je dat ik in hart en nieren een family man ben. Daarom durf ik nu een boekje opendoen over het hormonaal aspect van de toeristische business. Want dat hormonaal aspect bestaat wel degelijk. Wat wil je? Avontuurlijk ingestelde jongens en meisjes die elkaar vinden in een sfeer van zon, zee en fun. Daar moet koekenbak van komen.


10. Handjesschudden en wegwezen


Als reizen eten is, dan is cruisen snoepen. Tenzij de kelner met zijn Bombe Surprise pal onder een sprinkler gaat staan. De Animal Bar is ook niet wat je snoepen noemt. Maar soms is het toch lachen geblazen, zeker als een charmante Amerikaanse toerist poneert: "I found the Greek ruins in a very poor state". Wel en wee van een cruise director, hier is de uitsmijter.

Elk hoofdstuk (behalve de woordenlijst) is als volgt opgebouwd:

o Titel (meestal cryptisch: bv. "Een nummertje Grieks")


o Korte inleiding in een kadertje, bedoeld als een teaser voor het hoofdstuk en meteen ook verduidelijking van de titel.

o Tekst van het hoofdstuk

Synopsis "Toeristenvallen en opstaan"

Aanleiding: ik werkte jarenlang in de toeristische business en schopte het van simpele animator in een vakantieclub tot cruise director op een van de meest luxueuze en prestigieuze cruiseschepen ter wereld (Cunard). Een job die normaal niet weggelegd is voor een "Belgske", maar door keihard werken, de juist mix van P.R.- en managementcapaciteiten en ruime talenkennis geraakte ik zover. Nadat ik er uit gestapt was en als gewone toerist op reis ging, ondervond ik zelf hoe toeristen worden behandeld als een kudde koeien die gemolken moeten worden. Tijdens zo'n kuddereis naar Tenerife besloot ik dit boek te schrijven. De getuigenis van een toeristische pentito als het ware.


Er zijn drie thema's of rode draden verweven in dit boek.

o De 'tourist traps' of 'toeristenvallen': hoe haalt de business maximaal rendement uit een toerist?

o Een blik achter de schermen van het toerisme: glamour, glitter, feestjes, seks …

o Een 'human interest'-aspect: mijn zoektocht naar eeuwige liefde in plaats van snelle seks.

Opbouw van het boek

o Een verklarende woordenlijst als een soort proloog. Niet zozeer informatief bedoeld, wel om een luchtige en humoristische toon te zetten. Een appetizer.


o Hoofdstukken 1 tot 7: chronologisch verhaal van mijn toeristisch verleden (van rugzakglobetrotter tot luxecruisedirecteur). Doorspekt met massa's anekdoten en waar gebeurde verhalen.


o Hoofdstuk 8: verslag van de reis met mijn gezin naar de Canarische eilanden. Het loopt al fout van in de luchthaven en in Tenerife erger ik me blauw. Tijdens deze reis besluit ik dit boek te schrijven over mijn 'verleden' in de toeristische business.


o Hoofdstuk 9: anekdoten en beschouwingen over seks en liefde te land, ter zee en in de lucht.

o Hoofdstuk 10: anekdoten en beschouwingen over de toeristische business.

Recensie van het boek

Recensie “Toeristen(vallen en opstaan) door de Belgian Federation of Tourist Press.


Er zijn in ons land slechts zeer weinig autobiografische boeken geschreven van personen die hun carrière gemaakt hebben in de toeristische sector. Meestal is men van jongsaf door het toerisme gebeten. Dit is ook het geval met Bruggeling Wim Van Besien, die oorspronkelijk de wereld ontdekte als low budget rugzaktoerist (hij beschrijft vooral zijn Centraal-Amerikaanse ervaringen) en daarbij tal van problemen aan de lijve heeft ondervonden. Met vallen en opstaan heeft hij zich kunnen opwerken van animator (= entertain to make money) in Spaanse en Griekse vakantieclubs tot C.D. (cruise director) van ‘s werelds meest luxueuze cruiseschepen, zoals de Vistafjord.


Omwille van familiale omstandigheden kwam er echter een einde aan dat bijzonder boeiende maar ook zo opslorpende beroep, en is de auteur nu directeur van het succesvolle evenementenbureau Perfect+ in Brugge. Dit boek leest men ongetwijfeld in één ruk uit… Iets wat mij toch maar zelden overkomt, tenzij onlangs met de alom geprezen Da Vinci Code.


Deze autobiografie in 10 hoofdstukjes boeit van begin tot einde. Met een prettige en vlotte pen en doorspekt van de nodige ludiekjes leert men vele mooie plaatsen van de wereld kennen - veelal doorweven met historische gebeurtenissen die in ons geheugen zijn geprent - en maakt men uiteraard kennis met alle hoekjes van zo’n drijvend hotel als het cruiseschip. Een ruimer publiek zal dit boek ook wel best spannend vinden, niet alleen omwille van het avontuur, maar zelfs van de regelrechte erotisch getinte ervaringswereld. Ook tal van clichés komen tot uiting: zoals dat van de oppervlakkige Amerikaanse pax (= passagiers) die denken dat de hele wereld aan hun voeten ligt, of van het ongedrag van de Duitse toeristen … en dat van de doorbrave Belgen. Ook commercialisatie (of business) in het toerisme en bij cruises in het bijzonder worden besproken, met nadruk op de toeristenvallen (= tourist traps).


Dit warme menselijke verhaal is uitgegeven door Activating Tourism in Brugge, telt 128 pagina’s en kost 12,50 €. Nu nog slechts te verkrijgen bij de auteur.

Prof. P.D.G.

Comments


bottom of page